Spring naar content

Inlooppunt Maassluis: “Mensen vertrouwen ons en dat is heel belangrijk”

De voedselbank in Maassluis is op vrijdag een drukbezochte plek. Terwijl vrijwilligers op verschillende locaties boodschappen uitdelen, lopen mensen met gevulde tassen de deur uit. Boven in de hal bevindt zich het inlooppunt van Samen erop vooruit: een samenwerking tussen Humanitas, Stichting Boom en SchuldHulpMaatje. Dit inlooppunt biedt steun aan mensen met administratieve of financiële problemen. “Mensen komen steeds weer terug. Ze vertrouwen ons, en dat is heel belangrijk,” zegt Leo, de coördinator van het inlooppunt. 

Het ontstaan van Leo’s betrokkenheid

Leo kan zich nog goed herinneren hoe hij zestien jaar geleden ‘s ochtends vroeg werd gebeld door een vriendin. Haar man, die altijd hun financiën regelde, was plotseling overleden en liet haar achter met een schuld. Samen met een aantal vrienden heeft Leo geholpen om alle lopende zaken af te handelen. Toen hij later een oproep voor vrijwilligerswerk bij het inlooppunt zag, twijfelde hij geen moment en besloot hij zijn tijd en kennis vanuit sociale betrokkenheid in te zetten. 

Uitdagingen bij het inlooppunt

Als coördinator werkt Leo nauw samen met een team van vaste vrijwilligers, waaronder Wilma en Henny, die elke vrijdag paraat staan. Aanmeldingen komen binnen via organisaties zoals de woningstichting, het wijkteam, Stroomopwaarts en SchuldHulpMaatje. Leo doet de intake en koppelt hulpvragers aan een vrijwilliger die goed bij hun situatie past. 

“Mensen hebben vaak schulden bij hun zorgverzekeraar of kampen met huurachterstanden die snel oplopen,” legt Leo uit. Een van de grootste uitdagingen is om hulpvragers inzicht te geven in hun financiën. “Als ik vraag of ze weten wat er maandelijks in- en uitgaat, denken mensen vaak dat ze het overzicht hebben. Maar in de praktijk blijkt dat vaak niet zo te zijn.” Daarom adviseert hij bijvoorbeeld papieren bankafschriften aan te vragen om meer duidelijkheid te krijgen. 

Taalvaardigheid als obstakel

Een ander veelvoorkomend obstakel is een gebrekkige taalvaardigheid, wat het lastig maakt om officiële brieven te begrijpen of toegang te krijgen tot financiële regelingen. Het inlooppunt helpt mensen niet alleen bij acute problemen, maar ook preventief. “Soms komen mensen met een brief die ze niet begrijpen. Door samen naar oplossingen te zoeken, voorkomen we dat kleine problemen groter worden,” vertelt Leo. 

De hulp die het inlooppunt biedt, geeft mensen vertrouwen. “En als het dan lukt om iemand echt verder te helpen, maakt me dat ontzettend gelukkig,” zegt Leo met een glimlach. 

Samenwerking met de Voedselbank

De samenwerking met de Voedselbank Maassluis is volgens Leo essentieel. Twee jaar geleden verhuisde het inlooppunt naar de locatie van de voedselbank, waardoor de samenwerking hechter werd. Vrijwilligers van de voedselbank sturen hulpvragers met administratieve of financiële problemen direct door naar Leo. Ook Joke Kats, hoofd van de voedselbank, speelt hierin een belangrijke rol met haar uitgebreide netwerk en korte lijntjes naar het inlooppunt. 

De inspanningen van de vrijwilligers worden gewaardeerd door de gemeente Maassluis. Regelmatig komen de wethouder en zelfs de burgemeester langs om hun waardering te tonen. 

Samen het leven lichter maken

Leo ziet een positieve verandering bij de mensen die hij helpt: “Wat mij opvalt, is dat mensen met meer zelfvertrouwen in het leven staan nadat we hen hebben geholpen. Het is mooi om te zien hoe we samen het leven een stukje lichter kunnen maken.” 

Met het vertrouwen van de gemeenschap en de samenwerking met partners blijft het inlooppunt een belangrijke steunpilaar in Maassluis. 

 

Scroll naar boven