Spring naar content

Joyce Delsing is vrijwilliger bij Get a Grip | ‘Ik ben géén goeroe die je komt redden’

Voor haar werk bij a.s.r. verzekeringen zit Joyce al ruim 3,5 jaar de hele dag in de cijfers. In haar tienertijd was ze al jarenlang actief als vrijwilliger bij een zwemvereniging. Eenmaal klaar met haar opleiding tot actuaris begon het te kriebelen: Joyce wilde weer graag vrijwilligerswerk gaan doen! Haar werkgever moedigt het aan dat medewerkers vrijwilligerswerk doen en stelt zich flexibel op. Er was via haar werk een informatielunch met vrijwilligersorganisaties als de Utrechtse Tussenvoorziening en Humanitas.

Het verhaal van Get a Grip, de Humanitas-tak die zich richt op jongeren, bleef haken. Joyce vertelt: ‘Ik wil graag structureel helpen en het leek me mooi om een jongere een op een te kunnen ondersteunen. Ik ben zelf ook jong, ik kan me goed in hen verplaatsen. Toen heb ik me aangemeld bij Humanitas. De training voor vrijwilligers werd online gegeven, vanwege corona. Ik heb ook een uitgebreid gesprek gehad met een contactpersoon. De training biedt mij een extra handvat.’

Geen goeroe

‘De eerste koppeling is inmiddels afgerond. Het was iemand die in de buurt woont. Dat is handig voor mij. Humanitas bekijkt goed wat en wie geschikt is. Het was mooi weer, we konden heel coronaproof wandelen en kennismaken. Inmiddels is de tweede koppeling gestart.’

Joyce vertelt over de ondersteuning: ‘Het zijn twee totaal verschillende hulpvragers. Ze zijn een paar jaar jonger dan ikzelf. Ze hebben allebei hulp nodig bij structuur aanbrengen in hun administratie. Daar kan ik goed bij ondersteunen. Vaak helpt het al om een tijdje wekelijks contact te hebben. Ik geniet van die dynamiek, als je samen spart. Ik krijg bijvoorbeeld de vraag: “Hoe doe jij dat dan?” Ik probeer goed te luisteren naar waar de vraag zit, help met tips. Ik ben géén goeroe die je komt redden. Maar je ziet ze vooruitgaan!’

Luisteren en begrip

‘Het is belangrijk om als vrijwilliger open-minded te zijn, verplaats je in de hulpvrager. Als je weet hoe die in het leven staat, kun je aansluiten met je tips en advies. Het gedrag lijkt soms onlogisch, maar denk niet te snel: “Ik weet het wel beter!” Luisteren en begrip opbrengen – daar draait het om.’ ‘En,’ vult ze aan, ‘niet het stokje overnemen. Daar stuurt Humanitas ook goed op; een vrijwilliger ondersteunt, je neemt niet de verantwoordelijkheid over van de hulpvrager zelf.’

Doe het gewoon!

Waarom zou iemand vrijwilliger moeten worden? Joyce reageert: ‘Je kan jouw kennis delen met iemand die daarmee geholpen is. Jij hebt zelf kennis van zaken die zo vanzelfsprekend voor je zijn, dat je misschien niet eens het ziet. En die ander heeft daar wat aan. Jouw tijdsinvestering kan echt dingen opleveren voor die ander. Dat is mooi om te zien. Zoiets geeft echt voldoening. Dus ik zou zeggen: “Doe het gewoon! Ga er open in, dan komt het wel.” En goed om te weten: Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Er is goede ondersteuning vanuit de organisatie. De coördinator kijkt ook mee of de koppeling goed past bij je.’

Humanitas is een van onze alliantiepartners. Ook samenwerken met Alliantie Vrijwillige Schuldhulp?

Scroll naar boven