Spring naar content

Kennisbank AVS

Hij staat online! Een Kennisbank vol met interessante e-learnings die je op elk moment kunt doen én een ‘toolkit bij schulden’ met informatie, tools en een overzicht van trainingen voor vrijwilligers schuldhulp. Toegankelijk voor alle vrijwilligers binnen de Alliantie, maar ook daarbuiten! Een mooi resultaat, ontwikkeld tijdens een toch wel roerige periode. 

Projectcoördinator Emma Vreugdenhil vertelt hierover:

Emma Vreugdenhil is projectcoördinator bij AVS

De totstandkoming van de Kennisbank ging niet zonder slag of stoot. De startbijeenkomst voor het verzamelen van input vanuit de vrijwilligers, coördinatoren en trainers van onze partnerorganisaties stond gepland midden in de coronalockdown, wat betekende dat we niet meer met een grote groep bij elkaar konden komen. Diezelfde week nog hebben we het over een heel andere boeg gegooid en zijn we overgeschakeld naar het opnemen van filmpjes en telefonische interviews. Fijn om te merken was de flexibele inzet vanuit alle deelnemers, waardoor we toch van start konden gaan met het maken van de trainingen, of beter gezegd: e-learnings – trainingen die je op elk moment kan doen vanachter je computer, zo vaak als je wilt en zowel thuis als op kantoor. En vooral: zeer leerzaam!

Wist je dat er verschillende fasen zijn waarin iemand zich bevindt als je een gedragsverandering wil? Vaak moeten er vaste patronen doorbroken worden en ook aan verschillen ‘basisbehoeften’ worden voldaan, zoals het zelf kunnen maken van keuzes (autonomie), je verbonden voelen tot anderen (betrokkenheid) en je bekwaam voelen (competentie). Dit en het inzetten van de juiste gesprekstechnieken om de hulpvrager in elke fase te motiveren leer je in de e-learning ‘Motivatie en gedragsverandering’ die nu online staat in de Kennisbank.  

Daarnaast zijn ook e-learnings over onder meer de rol van de vrijwilliger, financiële ouderenmishandeling, grenzen in het contact en het kunnen signaleren en oplossen van zorgverzekeringsschulden opgenomen in de Kennisbank. Een breed aanbod aan trainingen dus! 

Emma vervolgt: “Omdat het bij schulden vaak ook gaat om zaken die in wetten en regelgeving zijn vastgelegd, besteden we daar aandacht aan met praktische (reken)tools en relevante informatie in een ‘Toolkit bij schulden’. Op deze pagina kunnen vrijwilligers zich daarnaast inlezen over verschillende thema’s. Waar lopen bijvoorbeeld hulpvragers die laaggeletterd zijn tegen aan en welke signalen kun je herkennen als vrijwilliger?” 

Al met al dus een goed gevulde Kennisbank. Ik hoop dat veel vrijwilligers schuldhulp er baat bij hebben in de ondersteuning van hun hulpvrager en met plezier de Kennisbank gaan gebruiken!  

Scroll naar boven