Spring naar content

LSTA ontwikkelt whitepaper ‘Nazorg: de inzet van vrijwilligers na Schuldhulpverlening’

LSTA ontwikkelt whitepaper ‘Nazorg: de inzet van vrijwilligers na Schuldhulpverlening’

Eerder dit jaar organiseerde LSTA, een van de alliantiepartners van AVS, de regiotour Nazorg op vier plekken in het land. Het doel van de LSTA regiotour is om met lokale coördinatoren en vrijwilligers in gesprek te gaan, kennis en ervaringen uit te wisselen over een actueel thema. Dit voorjaar was dat ‘nazorg’. Een aantal enthousiaste deelnemers aan deze bijeenkomsten sloten zich vervolgens aan bij de netwerkgroep Nazorg. Samen stelden ze een whitepaper op over dit belangrijke thema. Wij spraken met Jansje van Middendorp, verbinder bij LSTA, en Bettine Arink, maatschappelijk activeringswerker bij de Vonk, die nauw betrokken waren bij dit proces.

Goede nazorg is cruciaal
Jansje houdt zich actief bezig met kennisdeling, ontwikkeling, en uitvoering van trainingen en studiedagen. “Als LSTA zijn we al sinds 2022 actief bezig met Nazorg. Nu werd het thema extra actueel door de verkorting van de Wsnp naar 18 maanden. We merkten dat veel van onze partners bezig zijn met de vraag hoe hun vrijwilligers daar een rol in kunnen spelen,” vertelt Jansje. “Daarom organiseerden we begin dit jaar een regiotour over Nazorg in Eindhoven, Barchem, Assen en Bodegraven.”

“Nazorg is cruciaal na schuldhulpverlening, maar begint al tijdens een schuldhulpverleningstraject,” benadrukt Jansje. “Nazorg gaat over het voorkomen van terugval en over welzijn, participatie en herstel. Mensen krijgen na anderhalf jaar een schone lei, maar het herstel loopt langer door. De mentale druk van geldzorgen heeft grote invloed op het welzijn van mensen. Als er schuldenrust is, kan er gewerkt worden aan herstel op mentaal gebied. Daarom is het belangrijk om bij schuldhulpverlening de persoon als geheel te zien, niet alleen het financiële aspect. Nazorg speelt een sleutelrol in het ondersteunen van zowel financieel als psychisch herstel, zodat mensen zelfstandig verder kunnen.”

Regiotour en netwerkgroep
In vier bijeenkomsten bracht LSTA coördinatoren en vrijwilligers samen om van elkaar te leren en gezamenlijk over nazorg te praten. Eén van de deelnemers was Bettine Arink van de Vonk uit Tilburg, een van de partners van LSTA. Bettine legt uit: “Bij de Vonk begeleiden we projecten op het gebied van armoede en sociale uitsluiting. Met het project ‘SchuldenVrijMaatje’ biedt een maatje tijdens en na afloop van het schuldhulptraject steun om terugval te voorkomen. Steun om terugval te voorkomen gaat niet alleen over financiële skills maar ook over zingeving.”

In de regiotour werd ingezoomd op kansen en ervaringen rondom nazorg. Hoe voorkom je terugval, hoe bouw je een hulptraject af en hoe organiseer je passende nazorg? Bettine vertelt: “We bespraken wat we al doen, wat we denken dat nodig is en hoe vrijwilligers daaraan kunnen bijdragen. Wat ik sterk vond aan de regiotour en ook de netwerkgroep was dat het gesprek op een fijne manier gefaciliteerd werd door LSTA, waardoor we gezamenlijk tot een helder beeld kwamen. Dit leidde tot waardevolle inzichten.”

Jansje: “In de regiotour meldde zich een mooie groep coördinatoren uit het hele land aan om in de netwerkgroep verder te praten over nazorg.” Bettine vervolgt: “De input uit de vier sessies hebben we in deze netwerkgroep samengevat en aangevuld. In een aantal online gesprekken, hebben we de whitepaper geschreven. Dat was niet eenvoudig door de verscheidenheid in het aanbod per gemeente en ik waardeer het dat LSTA hierin het voortouw nam. De whitepaper geeft richting aan ons denken over hoe nazorg georganiseerd kan worden.” Jansje voeg toe: “Iedereen had veel in te brengen. We hadden een groep ervaren coördinatoren die al langer in het veld werken. Ze weten wat er speelt, en hun bijdrage was enorm waardevol.”

Samenwerken is de sleutel
De whitepaper wordt binnenkort breed verspreid. Bettine vertelt: “We moeten de whitepaper goed onder de aandacht van de LSTA partners brengen, zodat zij het weer kunnen meenemen in hun gesprekken met de gemeente.” De sleutel tot succes ligt volgens Bettine in het erkennen van wat vrijwilligers te bieden hebben en hoe de samenwerking met beroepskrachten idealiter zou moeten verlopen. “Er is bewustzijn nodig en een duidelijke boodschap. Met dat plan moeten we naar de beleidsmedewerkers van de gemeenten stappen. Alleen door samen te werken kunnen we het verschil maken en de juiste ondersteuning bieden aan mensen in financieel kwetsbare situaties.”

Vervolg whitepaper
Op woensdag 27 november 2024 organiseert de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp het symposium ‘Samen vooruit: de kracht van vrijwilligers’. Bettine Arink en Hans Koning, verbinder bij LSTA, geven hier samen de workshop ‘Vrijwilligers als steunpilaar in de nazorg na schuldhulpverlening’. Tijdens deze workshop vervolgen zij het gesprek over nazorg en hoe coördinatoren en vrijwilligers de inzichten uit de whitepaper in de praktijk kunnen brengen. Met deze input maken zij, samen met alle deelnemers van de workshop, de whitepaper af.

Neem contact op
Wil jij de whitepaper ‘Nazorg: de inzet van vrijwilligers na schuldhulpverlening’ ontvangen? Neem dan contact op met LSTA via info@lsta.nl.

Scroll naar boven