Spring naar content

Mases Marteros is SchuldhulpMaatje | ‘De dankbaarheid is een groot cadeau’

Auteur: Arianne Frelink-Brugman – communicatieadviseur bij SchuldHulpMaatje

Mases Marteros is SchuldHulpMaatje in Almelo. Organisatie SchuldHulpMaatje sprak met hem over zijn werk als Maatje.

Talenten inzetten voor anderen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen vrijwilliger worden bij SchuldHulpMaatje. Voor Mases was zijn geloof een belangrijk aanleiding. Hij vertelt: ‘Ik ben Maatje geworden toen mijn geloof een belangrijker rol in mijn leven ging spelen. Ik had een paar goede gesprekken en hoorde verhalen. Dat was mij voor de aanleiding om de Bijbel echt te gaan lezen. Het viel mij op dat er van je gevraagd wordt om je in te zetten voor anderen. Niet alleen voor mensen uit je eigen kring, maar ook voor onbekenden.

Ik realiseerde me dat ik niets deed voor mensen die ik niet kende en ik ging eens googelen op vrijwilligerswerk. Zo kwam ik bij SchuldHulpMaatje terecht. Dit vrijwilligerswerk past bij mijn vaardigheden, hier ben ik vanuit mijn financiële achtergrond goed in. Ik heb bepaalde talenten, die ik graag inzet voor anderen. Dat SchuldHulpMaatje uit de kerken komt, is voor mij erg belangrijk. De Armeense kerk waarvan ik lid ben, is aangesloten bij SchuldHulpMaatje in Almelo.’

Coördinator in opleiding

‘Met een fulltime baan en een gezin heb ik weinig tijd over. In de afgelopen jaren heb ik daarom niet heel veel hulpvragers kunnen helpen, maar ik heb wel een paar ingewikkelde zaken kunnen doen. Dat ging dan om bijvoorbeeld belastingzaken of om mensen die het overzicht helemaal kwijt waren.

Sinds een paar maanden ben ik coördinator. De twee andere coördinatoren hadden dringend versterking nodig. Een coördinator heeft een flink takenpakket. Nu we de taken met zijn drieën kunnen verdelen, is de druk eraf.’

Smoesjes?

‘Het komt regelmatig voor dat het erg lastig is om contact te leggen met hulpvragers. Dat had ik niet verwacht. De mensen geven zelf aan dat ze geholpen willen worden, maar het is dan toch moeilijk om een afspraak te maken. En als je dan veel moeite hebt gedaan om een afspraak te maken, zijn ze niet thuis op de afgesproken tijd. Vaak krijg je dan smoesjes: ik had het te druk, ik moest met mijn vriendin mee naar het ziekenhuis en zulke dingen. Ik heb geleerd dat niet iedereen die zelf om hulp vraagt ook echt bereid is om die hulp te ontvangen. Het is goed om erover na te denken: “hoe kan ik met zo’n situatie omgaan?” Tegenwoordig is er een pre-learning voor nieuwe vrijwilligers. Die training bereid je beter voor op dit soort zaken – een goede ontwikkeling. Toen ik begon in 2017 was zoiets er nog niet.’

Iedereen heeft zijn eigen verhaal

‘Het is geweldig om te zien dat mensen weer overzicht hebben, en het vooruitzicht dat ze over bijvoorbeeld drie jaar van hun schulden af zijn. Ik houd altijd rekening met terugval. Veel mensen beginnen goed, maar zijn na drie maanden het overzicht weer kwijt. Dan hebben ze even wat extra hulp nodig. Soms kom je daar te laat achter, omdat ze te lang volhouden dat het nog goed gaat. Soms moet je zelfs helemaal opnieuw beginnen. Dat frustreert me niet, nee. Ik vind het wel jammer. Ik wil laten zien dat ik er voor ze ben, maar dat pakken ze niet altijd op.’

‘Ik leer van elke casus weer wat bij. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Een van mijn hulpvragers is een jongeman, die arbeidsongeschikt is geraakt. Hij heeft geen schulden, maar van zijn uitkering kan hij nauwelijks rondkomen. Toen hij nog een baan had, heeft hij flink gespaard. In die goede tijd kocht hij een mooie auto, een speciale editie. Daar is hij zo trots op, dat hij die per se niet weg wil doen. Dat verbaasde mij wel een beetje. “Dit is het laatste wat ik heb,” zei hij tegen mij. “Dan rij ik wel wat minder of bespaar ik op andere dingen.” Hij is al zoveel kwijtgeraakt.’

Geduld

‘Ik heb wel geleerd dat het belangrijk is als Maatje om geduldig te blijven. Vooral in begin durven mensen niet vrij uit te spreken, er is schaamte over hun moeilijke situatie. Dat vraagt om geduld, je moet nog hun vertrouwen winnen. Dat kan door te laten zien dat je er echt voor hen bent, dat je er bent om te helpen. Soms moet je de informatie eruit trekken. Ik vraag door: “Waar heb je nog meer schulden?” Om vooruitgang te kunnen boeken, is het belangrijk dat mensen geen informatie achterhouden over hun schulden. En daar is vertrouwen voor nodig.’

Dankbaarheid is een cadeau

‘De dankbaarheid als het uiteindelijk gelukt is, geeft heel veel voldoening. Mensen zijn zo blij en opgelucht, dat is een heel groot cadeau. Als je een ander helpt, tovert dat ook een glimlach op je eigen gezicht. Ik las ergens: “Iedereen wil dat de wereld verandert, die verandering begint bij jezelf.” Het is goed om je in te zetten voor je medemens – een klein beetje inzet van jouw kant kan een wereld van verschil maken voor een ander. Het kan zelfs betekenen dat zijn of haar leven verandert.’

‘Mijn tip voor nieuwe vrijwilligers: Ga eens praten met een ervaren Maatje – zij kunnen je vragen beantwoorden en je kan leren van hun ervaring.’

SchuldHulpMaatje is een van onze alliantiepartners. Ook samenwerken met Alliantie Vrijwillige Schuldhulp?

Scroll naar boven