In Oldambt werken Humanitas, SchuldHulpMaatje en het Leger des Heils samen aan laagdrempelige toegang tot schuldhulpverlening. In samenwerking met andere organisaties zoals de gemeente Oldambt, Sociaal Werk Oldambt en de Volkskredietbank werken ze aan een eenduidige en toegankelijke route naar schuldhulpverlening. Deze aanpak kan ook andere gemeenten inspireren om schuldhulpverlening beter toegankelijk te maken. We gingen in gesprek met Albert Stuivenberg en Aart de Jager van SchuldHulpMaatje en Hans Holscher van Humanitas om te ontdekken hoe deze samenwerking in zijn werk gaat.
Sleutel tegen generatiearmoede in Oldambt
“Samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties is essentieel in een regio als Oldambt, waar generatiearmoede een hardnekkig probleem is,” vertelt Albert van SchuldHulpMaatje. Veel mensen in het noordoosten van Groningen ervaren bestaansonzekerheid. Er is sprake van structurele werkloosheid en beperkte economische groei, wat invloed heeft op inkomen, opleiding en woonmogelijkheden. Met deze samenwerking proberen de organisaties de drempel naar hulp te verlagen.
Vertrouwen is essentieel
Oldambt is een kleine gemeente, waar organisaties elkaar goed kennen en laagdrempelig samenwerken. Door korte lijnen, regelmatige overleggen en duidelijke taakverdeling kunnen hulpvragers snel de juiste ondersteuning krijgen. Vertrouwen is de sleutel tot succes vertellen de mannen: “Het vormt de basis voor sterke onderlinge relaties en is onmisbaar voor een soepele en effectieve samenwerking.” Alleen met wederzijds vertrouwen kan de hulpvrager echt centraal staan en de beste ondersteuning krijgen. Er is dan ook een duidelijke taakverdeling en een gedeelde visie: de hulpvrager staat centraal.
Gezamenlijk inlooppunt
Een goed voorbeeld van deze samenwerking is het gezamenlijke inlooppunt ‘STAP’, dat in 2021 werd opgezet door de samenwerkende partijen Humanitas, Leger Des Heils en SchuldHulpMaatje. Het loket biedt inwoners directe ondersteuning en zorgt ervoor dat een hulpvrager zich slechts op één plek hoeft aan te melden. Dit verlaagt de drempel naar hulp en verhoogt de effectiviteit ervan.
Daarnaast versterkt dit nauwe contact het ‘wij-gevoel’ onder de betrokken vrijwilligers. Dit zorgt voor betere samenwerkingen en ook voor een efficiëntere en empathische benadering van mensen met financiële zorgen.
De bonnenactie: meer mensen bereiken
Een ander succesvol initiatief binnen de samenwerking is de bonnenactie. Via een besloten Facebookgroep werd deze actie gedeeld, waarbij inwoners werden geïnformeerd over de mogelijkheid om deel te nemen aan een potjescheck. Na het doen van de potjescheck, kregen deelnemers vouchers uitgereikt als blijk van waardering en aanmoediging. Tijdens deze potjescheck wordt gecontroleerd of mensen alle (lokale en landelijke) financiële regelingen en voorzieningen benutten waar ze recht op hebben. De actie bleek effectief: door persoonlijk contact en een laagdrempelige aanpak werden veel mensen bereikt en geholpen. Dit initiatief toont aan hoe creatief en toegankelijk samenwerken in Oldambt kan zijn.
De uitdaging van samenwerken
Volgens Aart van SchuldHulpMaatje zorgt de samenwerking voor snelle besluitvorming over de behoeften van een hulpvrager. Hans van Humanitas benadrukt daarnaast dat het van groot belang is om ook aandacht te hebben voor onderliggende problemen die kunnen spelen in iemands leven, zoals eenzaamheid. Al blijkt dit vaak lastig door tijdgebrek en werkdruk.
De samenwerking brengt ook uitdagingen met zich mee: er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt over de taakverdeling en het voorkomen van overlap in de dienstverlening. Een efficiënte taakverdeling blijft daarom een cruciaal aandachtspunt. De organisaties bekijken kritisch wat er in het sociaal domein in Oldambt gebeurt en hoe hun samenwerking verder kan groeien. Een andere grote uitdaging is om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze betrokken blijven.
De sleutel tot een succesvolle samenwerking
De samenwerkende partijen zien de toekomst hoopvol tegemoet en blijven werken aan een duurzame en effectieve samenwerking. “Samenwerken kost tijd en energie, maar door goed naar elkaar te luisteren, kunnen we echt iets betekenen voor mensen in financiële nood,” vertelt Aart. Albert voegt hieraan toe dat het belangrijk is om niet opgesloten te raken in de structuur van een organisatie, maar juist de kracht te benutten van samenwerking tussen verschillende lokale en landelijke initiatieven.
In de toekomst
De organisaties kijken uit naar verdere uitbreiding en verduurzaming van het initiatief. Met de steun van het Oranje Fonds via het programma ‘Samen Sterker tegen Armoede’ worden extra stappen gezet om de samenwerking in de schuldhulp verlening structureel te verbeteren. Daarnaast ontwikkelt de Alliantie initiatieven om in contact te komen met bestaande burgerorganisaties en bewonersinitiatieven en met hen de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.
Voorlopig blijft de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp in Oldambt zich inzetten om schuldhulp toegankelijker en effectiever te maken. Samen bouwen ze aan een toekomst waarin financiële problemen sneller worden gesignaleerd en opgelost, zodat inwoners van Oldambt met geldzorgen weer perspectief krijgen.