Spring naar content

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) organiseert in de periode van oktober 2020 tot juni 2021, 33 voorlichtingsbijeenkomsten over (vrijwillige) schuldhulp. Een poule van tien voorlichters verzorgt deze voorlichtingsbijeenkomsten. Vorige maand volgden de voorlichters eerst zelf een training van ervaringsdeskundige en professionele schuldhulpverlener Farley van Heydoorn, van BuroVAT.

Trainer Farley Heydoorn

Trainer Farley start de training met zijn eigen verhaal. Hij kent de schuldenproblematiek persoonlijk en heeft zelf ervaren wat problematische schulden met een mens kunnen doen. Farley legt helder uit hoe schuldenaars in stresssituaties terechtkomen. Hij probeerde incassobureaus en deurwaarders te ontwijken, vermeed vrienden en familieleden. Farley raakte op die manier totaal geïsoleerd. Hij wilde geen post meer openen, geen telefoontjes beantwoorden. Zijn omgeving merkte dat hij voortdurend boos was, terwijl hij dat zelf niet in de gaten had. Hij vluchtte naar het buitenland waar hij aan het werk ging en aardig verdiende, maar de schulden in Nederland bleven bestaan en achtervolgden hem.

Inspiratie om mensen te helpen
Uiteindelijk keerde hij terug naar Nederland, waar hij opnieuw de instanties probeerde te vermijden. Farley wist uit de problemen te komen door zijn eigen inzet, de steun van zijn vriendin en de trajectbegeleiding met schuldsanering van de gemeente. Dat inspireerde hem om zélf mensen met schulden te helpen als integrale schuldhulpverlener, spreker en trainer Schuldhulp.

BuroVAT
Met BuroVAT werkt Farley toe naar duurzame financiële zelfredzaamheid in Nederland.

Hij zegt daarover: "Met mijn ervaring als ex-schuldenaar, mijn theoretische kennis uit opleidingen en de praktijk als gemeentelijke schuldhulpverlener, kan ik duidelijk de verbanden tussen theorie, wetenschap en praktijk inzichtelijk maken. Hiermee probeer ik jongeren, volwassenen en professionals te motiveren, inspireren en activeren om elkaars referentiekaders te respecteren en te weten wanneer het aanvaarden van hulp noodzakelijk is."

Scroll naar boven