Spring naar content

Training | SMN-voorlichters schuldhulp

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) organiseert in de periode van oktober 2020 tot juni 2021, 33 voorlichtingsbijeenkomsten over (vrijwillige) schuldhulp. Een poule van tien voorlichters verzorgt deze voorlichtingsbijeenkomsten. Vorige maand volgden de voorlichters eerst zelf en training.

Training in corona-tijden:
niet dichtbij elkaar zijn, maar afstand houden.

De voorlichters van SMN zijn zelf actief als vrijwilliger bij verschillende (vrouwen)organisaties in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, maar ook in Haarlem, Schiedam en Dordrecht. Ze kennen de schuldproblematiek van dichtbij. Ze geven advies en verwijzen mensen door naar hulpinstanties. Een aantal voorlichters delen hun ervaringen:

“Wat opvalt is dat kleine ondernemers hun administratie niet altijd op orde hebben en dat veroorzaakt in vele gevallen schuldenproblemen.”

“Hoe eerder mensen over hun problemen praten, hoe sneller die opgelost worden. Schaamte weerhoudt mensen ervan om over hun schulden te praten met anderen, waardoor de problemen alleen maar erger worden.”

“Ik kom vaak mensen tegen die schulden hebben, en uitgaven doen die zij zich met hun inkomen niet kunnen permitteren en dus leningen aangaan die tot grote problemen uitgroeien. Dit geldt zeker voor mensen met een verstandelijke beperking en voor jongeren.”

“Mensen moeten leren prioriteiten te stellen als het gaat om uitgaven. Ik kom mensen tegen die hard werken, maar door hun lage inkomen in armoede leven. Deze mensen kunnen geen extra uitgaven permitteren, zoals de reparatie van een kapotte wasmachine.”

SMN heeft voor hun voorlichters een presentatie en een bijbehorende hand-out laten ontwikkelen die ze kunnen gebruiken bij hun voorlichtingsbijeenkomsten. De presentatie behandelt vier onderwerpen:

  1. Ontstaan van de schulden;
  2. Gevolgen van (geld)stress;
  3. Stress-sensitief communiceren;
  4. Overzicht van de instanties binnen de schuldhulp en hun taken.

Meer informatie? Neem contact op met Habib el Kaddouri van SMN via info@smn.nl.

Scroll naar boven