Spring naar content

Jongeren en geld

Cultuur

Tips

  • Jongeren nemen niet altijd zelf de eerste stap. Mogelijk wordt de hulpvraag via een broer of zus toegespeeld. Stel open vragen, bijvoorbeeld: 'Waarmee kan ik je helpen?
  • Besteed aandacht aan de kennismaking met de jongere, neem eerst de tijd om vertrouwen op te bouwen, voor jullie met geldzaken aan de slag gaan. Vraag wat de jongere bezighoudt in het dagelijks leven en vertel iets over jezelf.
  • Hoe jongeren omgaan met geld wordt met name bepaald door de ontwikkeling van hun brein. Wees je dus bewust van de fase van ontwikkeling van de jongere. Daarnaast kunnen culturele zaken ook van invloed zijn op hoe een jongere omgaat met geld.
  • Houd oog voor de sociale situatie waarin de jongere zich bevindt (gezin, familie, vrienden, school, werk), en wat dat kan betekenen voor de geldzaken van de jongere.
  • Wees bewust van je eigen cultuur, normen en waarden, en hoe dat kan overkomen op een ander. Volg de training Cultuursensitief en inclusief handelen op de kennisbank van de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp voor meer informatie.
  • Anonimiteit kan heel belangrijk zijn. Denk aan anoniem informatie krijgen via een platform. Verwijs eventueel naar de websites Moneyfit, Grip op je money of Wijzer in Geldzaken. Spreek af met de jongere op een door hem/haar aangegeven locatie.
  • Geen gezichtsverlies lijden kan belangrijker zijn voor een jongere dan geldverlies lijden. Houd daar rekening mee.

Bekijk de toolkit van de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp voor verwijzingen naar praktische tools en handige informatie op verschillende onderwerpen en thema’s.

Humanitas
Inspraakorgaan Turken in Nederland
LSTA logo
Leger des Heils
Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders
SchulHulpMaatje
Scroll naar boven