Spring naar content

Feestelijke opening STAP Oldambt


Dinsdag 5 oktober is STAP Oldambt echt van start gegaan, na de feestelijke opening op 30 september.  

Een centrale plek voor financiële vragen 

STAP Oldambt is een fysieke en digitale plek (www.stapoldambt.nl) waar de inwoners van de gemeente Oldambt terecht kunnen met hun vragen over financiën. Twee keer per week zitten de vrijwilligers van de samenwerkende vrijwilligersorganisaties klaar om te helpen tijdens het inloopspreekuur. Iedereen kan binnenlopen zonder afspraak.

Ria de Groot van Humanitas Oldambt was erbij dinsdag 5 oktober tijdens het eerste spreekuur:
‘De eerste mensen hebben zich al gemeld. Ze waren doorverwezen naar STAP.
Het initiatief mag nog wel wat meer aandacht krijgen. Maar het begin is er.’

Samenwerken voor toegankelijke hulp 

De vrijwilligersorganisaties Azzur (lokale voedselbank), Humanitas, Leger des Heils en Mit Elkoar/SchuldHulpMaatje werken in Oldambt nauw samen met gemeente en beroepsorganisaties om toegankelijke hulp en ondersteuning te bieden. Bij het verdiepen van de samenwerking kregen ze in de achterliggende anderhalf jaar ondersteuning van de landelijke Alliantie Vrijwillige Schuldhulp. Rudy Boers (bestuurslid Humanitas) zei daarover eerder: ‘De landelijke ondersteuners helpen de samenwerkende partijen met alles wat je tegenkomt en hoe je op een goede manier kunt samenwerken; hoe je de samenwerking vormgeeft. Daarnaast brengen ze ervaringen van andere gemeenten in, zodat wij hiervan kunnen leren en anderen weer van ons.’

Tijdens het spreekuur kijken de samenwerkende organisaties met de hulpvrager hoe schulden of geldzorgen opgelost kunnen worden. Ze stemmen onderling af welke partij het best passende ondersteuning kan bieden. Gemeente Oldambt en de beroepsorganisaties Sociaal Werk Oldambt en de Volkskredietbank zijn nauw betrokken bij STAP.

Wat de samenwerking in Oldambt bovendien bijzonder maakt is dat alle partijen werken met één digitaal HulpVraagSysteem. Door de centrale registratie van hulpvragen zorgen ze ervoor dat de beste hulp geboden wordt.

Schuldzorgenvrij bestaan

Wethouder Armoedebeleid, Gert Engelkens, verrichtte 30 september de opening van STAP: ‘We willen graag dat iedereen in Oldambt vrij van schuldenzorgen opgroeit. Hiervoor moeten we eerst samen het taboe op schulden doorbreken. We willen graag dat inwoners op een laagdrempelige manier ergens terecht kunnen met vragen over hun financiële situatie. En daarmee willen we uiteindelijk grotere problemen voorkomen en een bestaan vrij van schuldenzorgen creëren.’ 

Met de opening van STAP is de belofte ingewilligd die de gemeenteraad van Oldambt deed in 2018 in de vorm van de Motie ‘Schuldenslopersteam’. De gemeenteraad had als wens één toegang te regelen voor inwoners met vragen over financiën en regelingen: STAP. Want, zo luidt het motto: ‘de eerste stap zet je samen’. 

Meer weten over geslaagde samenwerkingen?  

Lees de best practice van het HVS in Zwolle.  

Scroll naar boven