Spring naar content

Je zou je moeten schamen! (Of toch niet?)

Auteur: Lianne Wagenaar – Coördinator Thuisadministratie Humanitas

“ Ik denk dat een heel groot gedeelte van de mensen zich schaamt. Dat heb ik ook gedaan 10 jaar lang. Ik heb ook alles voor me gehouden en het zelf gedaan.” (Selvi, 2021).

Schaamte bij armoede of geldproblemen

Schaamte bij armoede of geldproblemen. Een interessant thema waarmee je als vrijwilliger te maken krijgt. Schaamte komt veel voor. Schaamte zorgt ervoor dat mensen te laat aan de bel trekken en dat problemen zich onnodig hoog opstapelen. Ook veroorzaakt schaamte bij financiële problemen meer sociale uitsluiting. Mensen met geldproblemen kunnen niet meedoen aan sociale activiteiten. Ze zijn zich terug te trekken uit het sociale leven.

Schaamte om geldzorgen herkennen

De schaamte die iemand voelt, zit vaak diep. Vrijwilligers kunnen dit niet volledig wegnemen. Wel kunnen ze de schaamte bij iemand herkennen, het bespreekbaar maken en aansluiten bij wat iemand nodig heeft. Hoe herken je schaamte en hoe ga je hiermee om?

Download het artikel voor meer informatie over schaamte bij financiële problemen en armoede. In het artikel vind je tips over het herkennen van schaamte en handvatten hoe hiermee om te gaan.

Download het artikel ‘Je moet je schamen! (Of toch niet?).

Scroll naar boven