Tips
- Begin het contact altijd op een eenvoudige manier. Gaande het gesprek kan het niveau worden aangepast als de jongere de informatie makkelijk oppikt.
- Een jongere met LVB wekt vaak de indruk het wel te snappen, ook als dat niet zo is. Check of de jongere de informatie heeft begrepen door bijvoorbeeld te vragen naar een samenvatting van het gesprek of de belangrijkste punten.
- Gebruik op verschillende manieren de kracht van herhaling. Doe iets voor, doe het samen, laat de jongere het zelf doen.
- Vraag door en vat samen, om na te gaan of de jongere de informatie begrepen heeft en of er nog andere dingen zijn. Bijvoorbeeld: snapt de jongere welke stappen er genomen moeten worden als een rekening niet betaald kan worden? Als de jongere één rekening niet kan betalen, zijn er dan nog andere rekeningen die niet betaald kunnen worden?
- Maak een afspraak zo concreet mogelijk. Denk aan: onderwerp, tijdstip, dag, duur, locatie. Stuur ter bevestiging of ter herinnering een appje voor een afspraak. Dingen zelf noteren kan lastig zijn voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.
- Vraag niet te veel tegelijk. Bijvoorbeeld: je vraagt aan een jongere om na te gaan welke abonnementen hij of zij kan opzeggen om geld te besparen. Als je daarnaast ook vraagt of de jongere volgende week bepaalde documenten kan meenemen naar de afspraak dan zijn dit twee boodschappen. Dat kan al te veel zijn.
- Geeft complimenten, dit sterkt de jongere. Bijvoorbeeld: ‘goed dat je op tijd bent’, of ‘goed dat je je post meegenomen hebt’ (ook als deze nog ongesorteerd is).
- Zo herken je jongeren met een LVB
- Achtergrondinformatie over jongeren met een LVB
Bekijk de toolkit van de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp voor verwijzingen naar praktische tools en handige informatie op verschillende onderwerpen en thema’s.