Tips
Wees je er bewust van dat een jongere anders omgaat met geld dan jij. Treed de jongere neutraal tegemoet en oordeel niet. Stel open vragen om de jongere aan het denken te zetten over zijn of haar keuzes. Bijvoorbeeld, welke uitgaven zijn voor jou belangrijk en waarom?
Houd rekening met de fase van ontwikkeling van de jongere in plaats van met de uiterlijke volgroeiing. Jongeren kunnen er soms volwassener uitzien dan ze zijn.
Respecteer de autonomie van de jongere. Druk niet je eigen keuzes en/of suggesties door. Bedenk met elkaar de alternatieven of mogelijkheden en de bijbehorende consequenties, en ontdek samen welke optie het beste past.
Sommige jongeren voelen weerstand om met hun schulden aan de slag te gaan. Dat merk je bijvoorbeeld doordat ze een afspraak afzeggen of prioriteit geven aan andere zaken. Stel open vragen om achter de reden hiervan te komen. Bijvoorbeeld: vraag wat het hun kan opleveren om wel aan de slag te gaan.
Normaliseer de situatie en benoem dat de jongere echt niet de enige is met geldproblemen/vragen.
Stel je positief, begripvol en benaderbaar op. Stel open vragen en geef complimenten. Benoem dat een jongere geen antwoord op je vraag hoeft te geven als hij/zij dat niet wil.
Lees hier een themakrant over jongeren.
Bekijk de toolkit van de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp voor verwijzingen naar praktische tools en handige informatie op verschillende onderwerpen en thema’s.